Smrtonosno vozilo 2009
homeckomendanesreca1ovineknesreca2ovinek2

NASVETI ZA BOLJŠE VOZILO

Kolesa

Ker obstaja velika možnost, da bo proga makadamska, je priporočljivo, da na svoje vozilo namontirate velika kolesa. Majhna kolesa se namreč zelo slabo kotalijo po makadamu (vsi vemo, kako izgleda kotalkanje po makadamu).

Kolesa morajo biti ne samo velika, ampak tudi vzdržljiva. Čeprav se kolesa od biciklov precej dobro fijakajo po vseh površinah, jih bo v ovinku zverižilo, ker enostavno niso narejena za gravitacijo, ki kaže v desno.

Pretanke gume prav tako niso dobre za polaganje ovinkov. Imajo pa zato manj trenja in vozilo bo z njimi doseglo večjo končno hitrost.

Pazite, da bodo kolesa, če bodo že zelo robustna, tudi zelo robustno pritrjena na vozilo. Zgodilo se je namreč že, da so se kolesa postavila na cesto tako, da je bila os nanjo pravokotna. Če se namerava zgoditi kaj takega, je bolje, če namesto koles namontirate smučke.

Preden se odločite za traktorske gume, naj opozorim, da je poleg disciplin s spuščanjem tudi ena na ravnem, kjer morate vozilo čim hitreje spraviti na drugo stran izključno na lasten pogon. Z dvestokilskimi kolesi se boste za prvo mesto precej namatrali. Pa ni nujno, da so ravno traktorska, že avtomobilska so precej neprijazna.

Vozilo

Ker se ne morete voziti samo po kolesih, jih mora nekaj držati skupaj. Nadvse pomembno je, da je ogrodje brezkompromisno trdno. To ne pomeni, da mora zdržati enega voznika v mirovanju, ampak pomeni, da mora brez težav prenašati tri manijake, ki skačejo po njem. Pri velikih hitrostih marsikaj razpade z veliko večjim užitkom kot pri majhnih.

Pazite tudi na težišče. Če bo vsa teža na zadnjih kolesih, na kakšen način bodo sprednja spremenila smer? Če bo težišče previsoko, boste v ovinku brez nadaljnjega leteli v poljubno smer, ki ni proga.

Ste se že odločili, da boste naredili trikolesnika? Pomislite še enkrat. Ne samo, da je trikolesnik težje vodljiv, tudi hitreje se prevrne.  Če ne verjamete, izračunajte: avto se prevrne takrat, ko se njegovo težišče premakne nad zunanjo stran koles.

Iz katerega materiala boste gradili vozilo? Seveda, jeklo. Kaj pa les? Ne smejte se. Sicer je res, da bo moralo biti ogrodje iz lesa mnogo masivnejše kot iz jekla, res pa je tudi, da ga bo mogoče mnogo hitreje narediti. In popraviti. Pa tudi lažje bo, kar bo prispevalo k rezultatu na ravnini. In, ali ste vedeli, da če bi pod strop obesili jekleno palico, bi morala ta biti dolga 9 kilometrov, da bi se strgala pod lastno težo, lesena pa 14 kilometrov in pol?

Varnost

Da mora biti ogrodje dovolj vzdržljivo, sem že povedal zgoraj. Da vas bo láhko vozilo težje zmendralo kot težko, je očitno. Nisem pa še povedal, da brez zavor ne bo šlo dvakrat.

Zelo učen odstavek:
Zavore so naprava za pretvarjanje kinetične energije v toplotno. Sliši se precej zapleteno, in tudi je. Potrebni so pravi materiali, veliki tlaki in navori. Vzemite na znanje, da so primitivni mehanizmi, kot nadvse popularna palica, ki se jo zarije v tla, zelo slaba zavora. Izgleda že fino, ampak v takem mehanizmu je zelo malo pretvorbe toplote. Vse, kar se segreje, je konec palice in nekaj kamenčkov v tleh, malo energije pa se porabi tudi za raztresanje kamenčkov. Zato toplo priporočam skrbno izdelavo zavor oziroma še topleje, uporabo že narejenih. Avtomobilske so zelo v redu (bobni, diskov vam nikoli ne bo uspelo dovolj natančno namestiti), kolesarske so že preslabe. Ko jih namestite, jih skrbno preizkusite. Kakšen računček tudi ne bo odveč, saj gre za vašo glavo.

Ni pa vse samo v zavorah. V primeru, da se nameravate zaleteti, je fino, da na vozilu pred sabo nimate naprimer kakšnih kolov za zavijanje oz. zaviranje in podobno. V primeru, da se nameravate prevrniti in imate težko vozilo, je fino, da nad glavo naredite podoben ščitnik, kot ga imajo traktorji in ostali kabrioleti. Tako vas bodo pokopali vsaj ljudje in ne neki stroji na kolesih.

Pazite tudi na sedež. Če se že bo vozilo držalo v ovinku, vi pa ne, se v naslednjem ovinku tudi vozilo ne bo več držalo. Sedež naj bo tudi dovolj udoben, da boste po vseh tresljajih in pretresih še vedno lahko hodili.

Friziranje

Ne ocenjujejo se samo časi, ampak tudi izgled. Če se boste vozili v iznakazi, ki ga ne bomo mogli gledati, ne bo preveč zanimivo. Vzemimo za primer skuterje.Ti so tako lepi, da jih vozijo celo ženske, ki jih ne marajo. Ste že videli olupljen skuter? Tako je grd, da jih še moški, ki bi jih sicer marali, težko gledamo. In kaj jih naredi tako lepe? Nekaj kvadratnih decimetrov plastike. Marsikaj se tudi na vašem vozilu da izboljšati. Razni kosi plastike, aluminijaste pločevine, folije, ?, ipd.

Vendar pri tem mogoče pomislite tudi aerodinamiko. Zračni upor je odvisen od oblike in velikosti vozila. Če boste naredili jadrnico, dobra ocena iz izgleda ne bo odtehtala lagodnega jadranja po progi.

Malo dodatnega krancljanja z barvanjem in ostalimi rečmi tudi ne bo odveč. Seveda rožice in sončki niso videti preveč smrtonosni.

In ko ste mislili, da ste že vse končali, vas čaka še predstavitev. Naj vsebuje čimveč informativnih podatkov, od tehničnih rešitev, zmogljivosti, potega gradnje, lastniških podatkov in tako naprej.

Priporočam vam tudi, da si ogledate, kako so se obnašala vozila predhodnjih generacij. Nekaj materiala najdete na strani s smrtonosnim poročilom.

Želimo vam uspešno projektiranje!